Vår hästhållning

Hos oss på Haglunds Ponnycenter värnar vi om våra ponnyers välmående, och tycker att de ska leva ett så naturligt liv som möjligt. Vi lägger mycket tid och engagemang på att skapa ett bra hem åt våra ponnyer, för vi tror att lyckliga ponnyer är det som skapar en trygg ridskola.

Alla våra ponnyer går på lösdrift, där de går ute dygnet runt - året om. De går i stora kuperade hagar, även på vinterhalvåret. De har tillgång till en ligghall där det alltid är rent och torrt om ponnyerna vill lägga sig och vila.

Hästen är ett flockdjur som tycker om att göra saker tillsammans i grupp, ingen häst trivs med att vara själv. Därför låter vi alla våra ponnyer gå tillsammans i flock. Detta i sig skapar även en tryggare ridskolemiljö, eftersom ponnyerna redan känner varandra när de ska ridas på samma ridlektion och man slipper riskera att de gör upp rangordningen i paddocken.

Ponnyer behöver inte lika mycket mat som en stor häst, och det är lätt att mata en ponny för mycket så att den istället blir tjock. Trots detta har ponnyn, precis som den stora hästen, ett behov av att tugga och leta mat många timmar varje dygn (en vild häst betar ca 16-18h/dygn, och det behövs för att hålla magen igång). 

Därför har våra ponnyer fri tillgång på halm, som tillfredställer deras tuggbehov utan att göra dem för tjocka. Utöver detta får de analyserat grovfoder (ensilage, i det här fallet) och mineraler varje dag. Vissa av de äldsta och yngsta hästarna kan även få annat kraftfoder vid behov. 

Vår verksamhetsledare räknar även ut individuella foderstater till varje ponny en gång om året, eller vid behov.

När vi rider växlar vi mellan att rida på ridbanan och i skogen - året om. Det är lika viktigt för hästarnas fysiska hållbarhet, som det är för att hålla dem glada och motiverade. För här på Haglunds bryr vi oss verkligen om våra ponnyer, och deras välmående måste alltid vara det som går först.